top of page

Ουραγός στην ιδιωτική ασφάλιση η Ελλάδα. Χαοτικές διαφορές με την ΕΕ.



Η Ελλάδα όχι μόνο είναι ουραγός στην ιδιωτική ασφάλιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά υπολείπεται και σε προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου.

Βασική αιτία, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της KPMG, είναι η έλλειψη ρευστότητας και διαθέσιμου καθαρού εισοδήματος των νοικοκυριών που αντανακλάται στην αρνητική μεταβολή των ασφαλίστρων Ζωής και Υγείας, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μη διαθέτει πόρους για ιδιωτική ασφάλιση, ενώ παρατηρείται και αύξηση των ακυρώσεων και μη ανανεώσεων των συμβολαίων.


Σύμφωνα με την έκδοση του Οκτωβρίου 2018 της Insurance Europe, στο σύνολο Ευρώπης (35 μέλη του Insurance Europe) για το 2017 καταγράφηκε αύξηση κατά 5% στα ασφάλιστρα της Ζωής σε σχέση με το 2016, 4,4% στις Γενικές και 3,9% στην Υγεία. Όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, η ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία δεν ακολουθεί την εξέλιξη του μέσου όρου της ευρωπαϊκής αγοράς. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν παρουσιάστηκαν μεταβολές το 2017 στη σύνθεση της ασφαλιστικής αγοράς λόγω σταθεροποίησης της παραγωγής.


Μόνη αξιοσημείωτη μεταβολή ο κλάδος του αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένων όλων των συμπληρωματικών καλύψεων, ο οποίος μετά από συνεχή έτη πτώσης παρουσίασε μία μικρή άνοδο (όπως αναλογικά και το σύνολο των Γενικών Ασφαλίσεων), κυρίως λόγω της σταθεροποίησης των τιμολογίων και της μερικής επανένταξης ανασφάλιστων οχημάτων.


Εντυπωσιακή η απόκλιση μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης σε επίπεδο μέσης δαπάνης για ασφάλιση σε όλες τις κατηγορίες. Η διείσδυση των ασφαλίσεων Ζωής και Υγείας και η αυξημένη ασφαλιστική συνείδηση των κατοίκων στη δυτική και βόρεια Ευρώπη προκαλούν και την τεράστια διαφορά με την Ελλάδα στους κλάδους αυτούς.


Όπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα, στην Ε.Ε στους κλάδους ζωής και υγείας τα ετήσια ασφάλιστρα ανά κάτοικο ανέρχονται σε 1.037 ευρώ και στην Ελλάδα στα 174 ευρώ. Στις γενικές ασφαλίσεις 621 ευρώ και στην Ελλάδα 178 ευρώ, στην ασφάλιση αυτοκινήτου 230 ευρώ στην Ε.Ε και στην Ελλάδα 98 ευρώ.


Του Γιάννη Χαρονικολάου


13 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page