top of page

Ασφαλίστε τον… καλύτερο σας φίλο



Οι ασφαλιστικές εταιρείες πάντα αναζητούν νέους τομείς για να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους. Μετά από την ασφάλιση ζωής, υγείας, αυτοκινήτου και κατοικίας από το «μείγμα» των προσφερόμενων καλύψεων δεν θα μπορούσε να λείπει η ασφάλιση των αγαπημένων μας κατοικίδιων. Τα εν λόγω προγράμματα ασφάλισης έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, ενώ σιγά-σιγά αρχίζουν να εμφανίζονται και στη χώρα μας κυρίως μέσω ξένων ασφαλιστικών εταιριών.


Οι εταιρείες ασφάλισης κατοικίδιων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και κυρίως σε Βρετανία, Σουηδία και ΗΠΑ, προσφέρουν ειδικά προγράμματα για κατοικίδια τα οποία συνδυάζουν στοιχεία από ασφαλιστήρια ζωής και περιουσίας. Καλύπτουν κτηνιατρικά έξοδα, ακόμη και ετήσιο check-up ενώ ταυτόχρονα σας αποζημιώνουν σε περίπτωση απώλειας ζωής του κατοικίδιου σας από ασθένεια ή ατύχημα. Επιπλέον, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν με αποζημίωση την απώλεια ή τη κλοπή του κατοικίδιου σας αλλά και την αστική ευθύνη έναντι τρίτων σε περίπτωση ζημιάς ή σωματικής βλάβης που μπορεί να προκαλέσει ο σκύλος σας ή η γάτα σας.


Η ασφάλιση κατοικίδιων εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου ένα αιώνα στη Σουηδία, όπου τώρα περισσότερα από το 57% των κατοικιδίων της χώρας είναι ασφαλισμένα και αποτελεί πραγματικότητα σε πολλές χώρες του εξωτερικού, καθώς για κάθε ζωόφιλο το κατοικίδιο του αποτελεί μέρος της οικογένειας του, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος της κτηνιατρικής περίθαλψης αυξάνεται.


Χαρακτηριστικό είναι πως στις ΗΠΑ τα ασφάλιστρα των συγκεκριμένων ασφαλίσεων του έτους 2017, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 23% σε σχέση με εκέινα του 2016, φτάνοντας τα 1,2 δις δολάρια. Το σύνολο το ασφαλισμένων ''φίλων'' έφτασε τα 2.1 εκατ. σε Αμερική και Καναδά για το 2017 (17% ^ από το 2016). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 68% των νοικοκυριών στην Αμερική έχει εντάξει στην οικογένειά του ένα κατοικίδιο (North American Pet Health Insurance Association -NAPHIA).


Άλλη μία χώρα που αγαπάει τα ζώα συντροφιάς είναι η Αυστραλία, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 54% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων έχουν ή σκέφτονται να αποκτήσουν ασφάλιση κατοικίδιων. Επίσης, το 60% παραδέχτηκε ότι ξοδεύει πάνω από $50 το μήνα για την ιατρική φροντίδα, την τροφή και κάθε είδους προϊόντα και αξεσουάρ για το κατοικίδιο ζώο τους, αναφέρει ο εκπρόσωπος της Mercet.com.au Abigail Koch.


We can judge the heart of a man, by his treatment of animals. ~ Immanuel Kant

Στην Ελλάδα οι περισσότερες ασφαλιστικές παρέχουν μόνο την κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων από τη κυριότητα ή κατοχή κατοικίδιου εξαιρώντας μάλιστα τις ράτσες rot wailer, Doberman και pit bull. H κάλυψη αυτή προσφέρεται σε πακέτα ασφάλισης αστικής ευθύνης ιδιωτών.

Παράλληλα, κάποια ασφαλιστικά γραφεία προσφέρουν προγράμματα ασφάλισης σκύλων τα οποία μεταξύ άλλων καλύπτουν:


  • Θάνατο από τυχαίο και απρόβλεπτο γεγονός λόγω ατυχήματος ή ευθανασία

  • Τις δαπάνες για θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση, λόγω ατυχήματος, προς αποκατάσταση της υγείας του σκύλου

  • Τις δαπάνες για δημοσίευση αγγελίας σε περίπτωση εξαφάνισης του σκύλου αλλά και μέρος της πληρωμής των πιθανών ευρέτρων, σε περίπτωση εξαφάνισης του σκύλου

  • Τα έξοδα φύλαξης του σκύλου σε ξενώνα σκύλων, σε περίπτωση εισαγωγής του ιδιοκτήτη του σκύλου σε νοσοκομείο, λόγω σοβαρής ασθένειας ή ατυχήματος

  • Αστική ευθύνη του ιδιοκτήτη του σκύλου έναντι τρίτων, για σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από το σκύλο σε τρίτα πρόσωπα

Μετά από πολλά χρόνια αναγκών και ταλαιπωρίας άλλα και ασφυκτικών οικονομικών πιέσεων όλων των ζωόφιλων, είναι πια αναμφίβολα απαραίτητο να υπάρξει ασφάλιση κατοικίδιων στη χώρα μας.



13 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page