Για να μην σε ξεγελάσει κανείς την Πρωταπριλιά, κάνε και εσύ...Backup!!
Παγκόσμια Ημέρα Backup σήμερα 31 Μαρτίου, ακριβώς μία μέρα πριν από την Πρωταπριλιά. Τυχαίο; Δεν νομίζω..Φροντίστε λοιπόν και εσείς να κάνετε ένα backup, προτού σας συμβεί κανένα ''αστείο''.
Τι είναι όμως η Παγκόσμια Ημερά αντιγράφων ασφαλείας (backup)?
Γιορτάστηκε πρώτη φορά στις 31 Μαρτίου 2011 και είναι μία ετήσια υπενθύμιση προς όλους τους ανθρώπους να προστατεύουν τα δεδομένα τους. Έχει λοιπόν στόχο, να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη σημασία της διατήρησης τακτικών αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων. Τα τελευταία κιόλας χρόνια έχουμε δει αύξηση κακόβουλων λογισμικών και μεγάλη διαρροή προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Προτού λοιπόν προβούμε σε ενέργειες σχετικά με το GDPR, που είναι και επίκαιρο, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε τη ασφαλή δημιουργία αντιγράφων των προσωπικών μας δεδομένων.
Τι είναι ακριβώς το backup?
Backup λοιπόν, είναι ένα δεύτερο αντίγραφο όλων των σημαντικών για εσάς αρχείων (φωτογραφίες, επαφές, έγγραφα, videos, emails), που αποθηκεύονται σε μία διαφορετική τοποθεσία από τα πρωτότυπα. Είτε αυτά βρίσκονται στην επιφάνεια εργασίας, ή στο κινητό σας ή σε κάποια άλλη συσκευή σας, κρατάτε ένα αντίγραφο των δεδομένων σε ένα άλλο, ασφαλές μέρος.
Γιατί χρειαζόμαστε backup?
Υπάρχουν πολλών ειδών αρχεία και γενικότερα δεδομένα που μπορεί να έχουμε στις συσκευές μας. Αυτά για αρκετούς μπορεί να περιέχουν πληροφορίες και αναμνήσεις από την ζωή τους, για άλλους κρίσιμες πληροφορίες για τη δουλειά τους και για τους περισσότερους είναι συνδυασμός προσωπικής ζωής και εργασίας. Σύμφωνα με έρευνες σχεδόν το 30% των ανθρώπων δεν κάνουν κάποιο backup, τη ώρα που το 32% των ίδιων ανθρώπων, χάνουν τα δεδομένα τους από ανθρώπινο λάθος. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι το 44% των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί πυρκαγιά, δεν κατάφεραν να ''μαζέψουν τα κομμάτια τους'' λόγω της ανεπιτυχής προσπάθειας ανάκτησης των δεδομένων τους. Απίστευτο ε? Κι όμως αληθινό! Τέλος, κάθε 10'' κάποιος από μας υπόκειται σε ένα ηλεκτρονικό έγκλημα ransomware.
Συμπέρασμα
Όσο εύκολο είναι να την ''πατήσουμε'' την Πρωταπριλιά, άλλο τόσο είναι να βρεθούν τα δεδομένα μας στον ''αέρα'', μιας και μπορεί να χαθούν πολύ εύκολα, σε μια στιγμή και με αρκετούς τρόπους. Η απώλεια των δεδομένων μπορεί να γίνει είτε ως αποτέλεσμα μιας απλής βλάβης του αποθηκευτικού μέσου, είτε αν η συσκευή που τα έχουμε αποθηκευμένα πέσει θύμα επίθεσης από κακόβουλο λογισμικό, είτε ακόμα και από ένα απλό ανθρώπινο λάθος, τα δεδομένα μπορούν να χαθούν σε μια στιγμή και μαζί τους τόσα πολλά και σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση αν έχετε πραγματοποιήσει backup τότε η επαναφορά των δεδομένων που χάθηκαν είναι μια υπόθεση μερικών λεπτών, προστατεύοντάς μας έτσι από προβλήματα αυτής της μορφής.
Comments